Harpan

Det här kortspelet känner du igen! Harpan är namnet för flera olika patienser som är bland de kändaste spelen i världen. Den är enkel eftersom du endast behöver ett kortpack, du kan spela den ensam, och reglerna är lätta att komma ihåg. Tack vare enkelheten har harpan nått en bred publik runtom i världen. Samtidigt som spelet är enkelt är det också utmanande. Harpan är krävande och intressant och erbjuder uppfriskande tankenötter. Det är alltså inte konstigt att Harpan har vunnit sin plats i alla spelälskarens hjärtan och att den alltid har varit standardspelet på din dator. Det som du behöver då du spelar Harpan är de 52 korten utlagda framför dig, viss flit och bra uppfattning.

Harpan-spel är även kända som 'Klondike' och 'Patiens'. Det finns två svårighetsgrader i Harpan. I den lättare versionen spelar man kort från talongen ett och ett. I den svårade versionen, som också kallas Las Vegas, spelar man korten tre och tre. Den svårare varianten gör det utmanande att hitta en fungerande strategi i spelet och Harpan går ut mera sällan.

Patienser är intressanta pusselspel som kommer i många varianter. I Harpan är två utfall möjliga; den går ut, man vinner, eller den går inte ut och man förlorar. Det är oftast så att Harpan inte går ut och då får man börja om.

Då vi talar om Harpan menar vi den mest klassiska och enkla form av Patiens som finns. Det här spelet kan alla spela och det här spelet har alla spelat. Man säger att Harpan är ett spel för dem som är ensamma. Vi håller inte med. Vi tycker att Harpan är ett spel för dem som vill ta en utmanande och uppfriskande paus från vardagen.